Masterclass I0PT

Naar heelheid bij trauma

Als de aanpak als coach of begeleider ontoereikend lijkt en de herinnering hapert, dan heeft je cliënt iets anders nodig: een effectieve manier om bij ervaringen te komen die liggen opgeslagen in het onbewuste en in het lijf. Én om ‘vergeten’ delen van het Zelf te herontdekken en te integreren in je hervonden identiteit (wie ben ik) en autonomie (wat wil ik). Dat is I0PT.

Niemand kan het trauma van een ander helen, we kunnen alleen onze eigen scherven lijmen. Dat vergt een bijzondere houding van de begeleider en een andere aanpak. Je leert iemands traumabiografie en diens psychische fragmentatie herkennen en begrijpen, zodat je je cliënt verder kunt helpen bij het hervinden van veiligheid en vertrouwen. Deze Masterclass is een intensieve introductie om te ervaren wat hierbij komt kijken.

 IoPT is oorspronkelijk ontwikkeld vanuit het systemische werk van Hellinger door Franz Ruppert. 

Werkwijze
In zes intensieve dagen (3 x 2 dagen) maak je kennis met de praktijk van IoPT opstellingen en wat je zoal kunt tegenkomen. Je zult zelf zoveel mogelijk deelnemen als resonant, vraag-inbrenger en oefenen in het begeleiden (onder supervisie). De theorie bestudeer je thuis. Deze zal soms kort toegelicht worden en vooral aan bod komen aan de hand van de IoPT-opstellingen die we doen. De basisboeken waar we mee werken zijn van Vivian Broughton “Trauma en Identiteit” (2023) en Ien G.M. van Pol : “Coachen waar het pijn doet” (2019, vierde druk 2023). 

 Meer lezen over IoPt klik hier.

Inhoud van de Masterclass
Elke dag doen we meerdere IoPT-processen, zowel het werken in een groep met resonanten als in de 1-op-1-praktijk komen ruim aan bod. De thema’s die aan bod zullen komen zijn:

  • De bizarre geschiedenis van psychotrauma; angst voor trauma;
  • Traumatisering en trauma – waar hebben we het over?
  • Stress vs trauma – van fight or flight naar freeze & fragment;
  • Gevolgen van trauma, psychisch en fysiek lijden;
  • Verschillende soorten trauma’s en de trauma-biografie;
  • Resoneren, in groepen en één-op-één;
  • Het zenuwstelsel en trauma (de poly-vagaaltheorie in een notendop)
  • Houding en aandachtspunten voor begeleiders;
  • Je lijf weet wat jij vergeet; psycho-educatie;
  • Omgaan met triggers en hevige emoties; dissociatie is niet eng. 

Voor wie? 
Een afgeronde coach-opleiding, systemische opstellingen-opleiding of gelijkwaardige opleiding in begeleidingskunde (met minimaal senior practitioner-niveau). (Graag dit kort bij de inschrijving vermelden in het opmerkingenveld). 

Ervaring met IoPT en/of (familie)opstellingen is niet vereist. Wel raden we aan om voorafgaand aan de Masterclass minimaal een keer een eigen IoPT-proces te hebben gedaan. 

Aan het eind ontvang je het certificaat Masterclass IoPt. 

Datum

3 x 2 dagen Masterclass op 23/24 januari, 6/7 februari en 5/6 maart

Tijd

10.00 - 17.00 uur

Begeleider

Sylvia Monten en Fanny Kok

Deelnemers

12

Locatie

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 JE Amersfoort

Kosten

€ 1.595,--

FullSizeRender

Stokje overgedragen

''Maar het voelt ook goed. Ik wordt 73 en ik heb besloten nu toch echt van mijn 'pensioen' te gaan genieten. 
En de Masterclass? Die gaat gewoon door, in uitstekende handen van Sylvia!'  Ien G.M. van der Pol

FullSizeRender

‘Deze masterclass is een ontdekkingsreis van hoop en heling' 
Ien van der Pol

Ervaringen cursisten

Ik heb veel geleerd over trauma en IoPT opstellingen. Ik vind het heel bijzonder hoe het in de praktijk werkt. De boeken die ik gelezen heb, gaan nu meer voor me leven. Het roept een gevoel van vertrouwen bij me op. Ik voel me rustiger. 

A.S

Het programma was een prima mix van theorie en praktisch ervaren en oefenen. Mooi was ook dat wij als deelnemers ruimte hadden om te kiezen met welke vorm we wilden werken.  Voor mij was heel belangrijk om, na de vele boeken die had gelezen, in de praktijk te ervaren wat het doet. Ik heb op een heel andere manier weer nieuwe dingen van mezelf ontdekt. En ben daar blij mee. 

C.G.

Heerlijk om 5 dagen gevoed te worden met deze prachtige manier van werken. Heb het al een paar keer gedaan tijdens coachsessies en het werkt echt!  

A.T

© Welopstellingen 2023

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3816 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl