Opleiding Verdieping Systemisch Werken 

Vakmanschap verdiepen en verbreden 

Eindelijk de verdiepende opleiding Systemisch werken is er! We zien een toenemende complexiteit en varieteit in de vraagstukken die in het Systemisch Werken voorbij komen. Het vraagt om gedegen en doorvoelde interventies  van jou als  begeleider. In onze opleiding krijg je op relevante thema’s verdiepende kennis, vaardigheden en interventies aangeboden.  Samen met medeopstellers leren en reflecteren.  Ons vak ontwikkelt zich voortdurend. Jezelf als begeleider blijven voeden draagt bij aan jouw persoonlijk leiderschap en jouw vakmanschap als opsteller.

De inhoud
Het vak van opsteller is altijd in beweging. Nieuwe inzichten, werkmethodes, verdiepende kennis op gebied van trauma zijn dan ook nodig om in jouw vak als begeleider, hulpverlener, coach, consultant een noodzaak. Het is ook fijn om je hierin steeds te blijven ontwikkelen. In een opleiding  van 6 blokkken van 2 dagen wordt dit gefaciliteerd. Maak kennis eens kennis met de blokken en de gespecialiseerd vakdocenten. 

  Voor wie
   Je hebt een basisopleiding Systemisch werken gedaan bij Welopstellingen of ergens anders. Kitty schreef een mooie blog hierover, klik hier

  Leerdoelen

  • Verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden als opsteller 
  • Theoretisch achtergronden rondom de diverse thema's 
  • Kunnen toepassen van de nieuwe inzichten en vaardigheden in eigen werkveld/praktijk/organisatie
  • Doorvoelde kennis van overdracht en tegenoverdracht op eigen thema's
  • Gerichte interventies kunnen doen in diverse vormen van opstellingen

  Praktische informatie

  • Na elk blok zijn er thuiswerkopdrachten
  • De opleiding neemt ongeveer 2 á 3 dagen per maand in beslag.
  • Er is een goede balans tussen theorie en oefening,  feedback en inbrengen eigen casuïstiek
  • Je krijgt een zeer uitgebreide syllabus.
  • Na afloop krijg je een certificaat.
  • De opleiding is op HBO-niveau

  Datum

  2023: vr/zat 23/24 nov. 2024: wo/do 17/18 jan, wo/do 28/29 febr, wo/do 20/21 maart, vr/zat 19/20 april,  wo/do 5/6 juni

  Tijd

  van 10.00 uur tot 17.00 uur

  Trainer(s)

  Evelien Hogeweg, Mirjam Halkes, Joost van Meurs, Kitty Talsma, Sylvia Monten en assistenten

  Deelnemers

  maximaal 20

  Locatie

  Welopstellingen
  Muurhuizen 42
  3811 JE Amersfoort

  Kosten

  € 2.450,- 
  Bij het boeken wordt een aanbetaling van € 250,- gevraagd.

  Betaling in termijnen is altijd  mogelijk.
  We gaan dan uit van 4 termijnen. Geef in het opmerkingenveld jouw voorkeur aan. 

  TempImageeZL7Sn

  Het begeleidend vakteam

  Het team van gespecialiseerde en ervaren trainers staat  klaar om deze opleiding te verzorgen. Al onze kennis en ervaring rondom de verschillende thema's, dynamieken, interventies en theoretische kaders komt samen in deze unieke verdiepende opleiding. Evelien brengt meer dan 35 jaar ervaring mee. Haar visie op dader- slachtofferschap en machteloosheid zijn essentieel om mee te nemen in het opstellingenwerk. Kitty is de expert op gebied van complexe systemen en samengestelde gezinnen. Joost heeft jarenlang ervaring in teams, loopbaancoaching en werken in organisaties. Sylvia is opgeleid door Vivian Brouighton en Ien P.M. van der Pol en begeleidt de IoPT.  Mirjam, mede-eigenaar van Welopstellingen, is de spil van deze opleiding. Ze is een ervaren en innovatieve opsteller.  Ze heeft een passie en specialiteit voor het werken met individuele opstellingen.

  We nemen jou graag mee op deze verdiepende en inspirerende reis. 

  Blok 1: Het begin van een volgende stap

  Het kunnen begeleiden van geboorte-opstellingen en de dynamieken die hierbij zichtbaar kunnen worden, interventies. Daar start deze opleiding. De impact hiervan op het werken en leven.  We stappen ook in het vervolg onderzoek rondom plekbewustzijn en de innerlijke houding als professional, overdracht en tegenoverdracht. 

  Website verdieping 1

  Ik, als professional, manifestatiekracht en uniciteit (door Mirjam & Joost)

   Jouw uniciteit in het begeleiderschap en hoe je de kwaliteiten die bij jou als uniek persoon horen inzet in jouw werk. zal gedurende de opleiding nog verder ontwikkelen en helder  worden. Het ondersteunen van jouw manifestatiekracht vormen de ingredienten van blok 1. 

  Blok 2: IoPT

  Vroegkinderlijk trauma, ‘oud zeer’, de polyvagaal-theorie, trauma-bewust begeleiden; termen die je steeds vaker hoort. IoPT (Identiteit-georiënteerde Psychotrauma Therapie) biedt mooie systemische handvatten om de weg naar heelheid te faciliteren. 

  Website verdieping 1 9

  Naar heelheid bij trauma
   (door Sylvia & Mirjam )

  Theorie rondom trauma en de psyche op basis van de inzichten van oa. Franz Rupert komt aan bod. Het is ook een praktische kennismaking met de beoefening van de IOPT methode. We zoomen ook in op de overeenkomsten en verschillen tussen (familie-) opstellingen en IOPT, en hoe je trauma-bewust kunt begeleiden.

  Blok 3:  Zo machteloos!

  Machteloosheid is een gevoel dat we bijna niet kunnen verdragen en ook als zodanig niet altijd onderkennen. Het gevoel van machteloosheid ontstaat doordat je niet kunt handelen zoals je dat graag zou willen en zoals het goed zou passen bij een situatie. Je krijgt theorie en helende interventies zodat je weer in contact kan komen met eigenwaarde en waardigheid.

  Website verdieping 1 7

  Primair & secundair dader- en slachtofferschap
   (door Evelien & Mirjam)

   In de wereld is dader- slachtofferschap een enorm thema. Wanneer mensen dat intern oplossen, kunnen we daar ook in de wereld meer oplossingen voor vinden. Het is bij iedereen persoonlijk ook een thema.We zijn allemaal daders en allemaal slachtoffers in meer of mindere mate.

  Blok 4: Ik werk

  Ik leef en ik werk! Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?  Welke problematieken onderscheiden we hier. Maar ook verschillende vormen van loopbaanopstellingen zullen we doorvoelen. Balans, orde en dynamieken die horen bij werkgerelateerde vragen. 

  Website verdieping 1 4

  Loopbaancoaching, teams en mijn werkende leven
  (door Mirjam & Joost)

   Theoretisch kader: wetten in organisaties kennen en eerbiedigen. Contracteren: helder contracteren door de juiste vragen te stellen en het juiste contract op te stellen. Teamcoaching, interventies en aansprekende werkvormen. 

  Blok 5: Complexe systemen

  Gebroken gezinnen, samengestelde gezinnen, gezinnen met twee moeders of twee vaders. Dit geldt niet alleen voor de huidige samenstelling, maar ook voor de gezinnen van herkomst. De vraagstellers van nu hebben zelf ook gescheiden ouders, bonusouders of een donorvader. Als opsteller zul je dit steeds vaker tegenkomen. 

  Website verdieping 1 2

  Gezinsopstellingen, scheiding, samengesteld, en meer
  (door Kitty & Mirjam)

  Hoe zit het eigenlijk met de ethiek bij werken met huidige en complexe systemen? Complexe systemen is het geluk van de een, soms de pijn van de ander. Als begeleider heb je oog voor alle perspectieven. Dit vraagt kennis en systeembewustzijn. Beiden komen uitgebreid aan bod in dit blok.

  Blok 6: 1 op 1 de verdieping!

  De kracht van 1-op-1 opstellingen. Voor veel opstellers is het 1 op 1 werk een significant onderdeel van hun werk. Het kunnen toepassen afhankelijke van de casus van verschillende technieken is helpend om te verdiepen, te binden, te boeien en te helen. 

  Website verdieping 1 3

  Rotatie, tijdvakken, nine-grid : de kracht van individuele opstellingen
  (door Mirjam)

   Werkvormen die we behandelen zijn oa de relatie opstelling, Nine-grid opstelling, rotatie opstelling, opstellingen met een tijdslijn en tijdsvak. Tot slot is in dit laatste blok ook de afronding van de opleiding door presentatie van eigen werk.

  © Welopstellingen 2023

  Aanmelden voor nieuwsbrief
  Contact

  Welopstellingen
  Muurhuizen 42
  3816 EJ Amersfoort

  T 085 06 03 160

  info@welopstellingen.nl
  www.welopstellingen.nl