Welopstellingen

Verdiepingsopleiding Systemisch werken

Vakmanschap verdiepen en verbreden 

We zien een toenemende complexiteit en varieteit in de vraagstukken die in het Systemisch Werken voorbij komen. Het vraagt om gedegen en doorvoelde interventies  van jou als  begeleider. In deze opleiding krijg je op relevante thema’s verdiepende kennis, vaardigheden en interventies aangeboden.  Samen met medeopstellers leren en reflecteren.  Ons vak ontwikkelt zich voortdurend. Jezelf als begeleider blijven voeden draagt bij aan jouw persoonlijk leiderschap en jouw vakmanschap als opsteller. 

De inhoud
Het vak van opsteller is altijd in beweging. Nieuwe inzichten, werkmethodes, verdiepende kennis op gebied van vroegkinderlijk trauma zijn dan ook nodig in jouw vak als begeleider, hulpverlener, coach, consultant. Het is fijn om je hierin steeds te blijven ontwikkelen. In een opleiding  van 6 verdiepingen van 2 dagen wordt dit gefaciliteerd. Maak kennis met de blokken en de gespecialiseerde vakdocenten. 

  Voor wie
   Je hebt een basisopleiding Systemisch werken gedaan bij Welopstellingen of ergens anders. Kitty schreef een mooie blog hierover, klik hier

  Leerdoelen

  • Verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden als opsteller 
  • Theoretisch achtergronden rondom de diverse thema's 
  • Kunnen toepassen van de nieuwe inzichten en vaardigheden in eigen werkveld/praktijk/organisatie
  • Doorvoelde kennis van overdracht en tegenoverdracht op eigen thema's
  • Gerichte interventies kunnen doen in diverse vormen van opstellingen

  Praktische informatie

  • Na elk blok zijn er thuiswerkopdrachten in samenwerking met een mede-cursist
  • De opleiding neemt ongeveer 2 á 3 dagen per maand in beslag.
  • Er is een goede balans tussen theorie en oefening,  feedback en inbrengen eigen casuïstiek
  • Je krijgt een uitgebreide handout per verdieping
  • Na afloop krijg je een certificaat.
  • CRKBO gecertificeerd
  • De opleiding is op HBO-niveau

  Datum

  2024: vrij/zat 22/23 nov, 2025: wo/do 15/16 jan, wo/do 12/13 feb, do/vrij 20/21 maart, wo/do 16/17 april en do/vrij 22/ 23 mei

  Tijd

  van 10.00 uur tot 17.00 uur

  Trainer(s)

  Evelien Hogeweg, Mirjam Halkes, Joost van Meurs, Kitty Talsma, Sylvia Monten, Fanny Kok en assistenten

  Deelnemers

  maximaal 1

  Locatie

  Welopstellingen
  Stovestraat 25
  3811 KA Amersfoort

  Kosten

  € 2.450,- 
  Bij het boeken wordt een aanbetaling van € 250,- gevraagd.

  Betaling in termijnen is altijd  mogelijk.
  We gaan dan uit van 4 termijnen. Geef in het opmerkingenveld jouw voorkeur aan. 

  TempImageeZL7Sn

  Het begeleidend vakteam

  Het team van gespecialiseerde en ervaren trainers staat  klaar om deze opleiding te verzorgen. Al onze kennis en ervaring rondom de verschillende thema's, dynamieken, interventies en theoretische kaders komt samen in deze unieke verdiepende opleiding. Evelien brengt meer dan 35 jaar ervaring mee. Haar visie op dader- slachtofferschap en machteloosheid zijn essentieel om mee te nemen in het opstellingenwerk. Kitty is de expert op gebied van complexe systemen en samengestelde gezinnen. Joost heeft jarenlang ervaring in teams, loopbaancoaching en werken in organisaties. Sylvia is opgeleid door Vivian Brouighton en Ien P.M. van der Pol en begeleidt de IoPT.  Mirjam, mede-eigenaar van Welopstellingen, is de spil van deze opleiding. Ze is een ervaren en innovatieve opsteller.  Ze heeft een passie en specialiteit voor het werken met individuele opstellingen.

  We nemen jou graag mee op deze verdiepende en inspirerende reis. 

  Verdieping  1: Het begin van een volgende stap

  Het kunnen begeleiden van geboorte-opstellingen en de dynamieken die hierbij zichtbaar kunnen worden, interventies. Daar start deze opleiding. De impact hiervan op het werken en leven.  We stappen ook in het vervolg onderzoek rondom plekbewustzijn en de innerlijke houding als professional, overdracht en tegenoverdracht. 

  Website verdieping 1

  Ik, als professional en uniciteit (door Mirjam & Joost)

   Jouw uniciteit in het begeleiderschap en hoe je de kwaliteiten die bij jou als uniek persoon horen inzet in jouw werk. zal gedurende de opleiding nog verder ontwikkelen en helder  worden. Het onderzoek hiernaar vormen de ingredienten van blok 1. 

  Verdieping 2:  Zo machteloos!

  Machteloosheid is een gevoel dat we bijna niet kunnen verdragen en ook als zodanig niet altijd onderkennen. Het gevoel van machteloosheid ontstaat doordat je niet kunt handelen zoals je dat graag zou willen en zoals het goed zou passen bij een situatie. Je krijgt theorie en helende interventies zodat je weer in contact kan komen met eigenwaarde en waardigheid.

  Website verdieping 1 7

  Primair & secundair dader- en slachtofferschap
   (door Evelien & Mirjam)

   In de wereld is dader- slachtofferschap een enorm thema. Wanneer mensen dat intern oplossen, kunnen we daar ook in de wereld meer oplossingen voor vinden. Het is bij iedereen persoonlijk ook een thema.We zijn allemaal daders en allemaal slachtoffers in meer of mindere mate.

  Verdieping 3: IoPT, vroegkinderlijk trauma

  Vroegkinderlijk trauma, ‘oud zeer’, de polyvagaal-theorie, trauma-bewust begeleiden; termen die je steeds vaker hoort. IoPT (Identiteit-georiënteerde Psychotrauma Therapie) biedt mooie systemische handvatten om de weg naar heelheid te faciliteren. 

  Website verdieping 1 9

  Naar heelheid bij trauma
   (door Sylvia, Fanny & Mirjam )

  Theorie rondom trauma en de psyche op basis van de inzichten van oa. Franz Rupert komt aan bod. Het is ook een praktische kennismaking met de beoefening van de IOPT methode. We zoomen ook in op de overeenkomsten en verschillen tussen (familie-) opstellingen en IOPT, en hoe je trauma-bewust kunt begeleiden.

  Verdieping 4: Ik werk

  Ik leef en ik werk! Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?  Welke problematieken onderscheiden we hier. Maar ook verschillende vormen van loopbaanopstellingen zullen we doorvoelen. Balans, orde en dynamieken die horen bij werkgerelateerde vragen. 

  Website verdieping 1 4

  Loopbaancoaching, teams en mijn werkende leven
  (door Mirjam & Joost)

   Theoretisch kader: wetten in organisaties kennen en eerbiedigen. Contracteren: helder contracteren door de juiste vragen te stellen en het juiste contract op te stellen. Teamcoaching, interventies en aansprekende werkvormen. 

  Verdieping 5: Gezinsopstellingen 

  Gezinssystemen kunnen complex zijn: Gebroken, samengesteld, met twee moeders of twee vaders of een combinatie van allen. Daarnaast is de thematiek rondom kinderen steeds complexer Gendervraagstukken, depressie, verslaving. Als opsteller zul je dit steeds vaker tegenkomen.

  Website M Gezinsopstellingen

  Gezinsopstellingen, scheiding, samengesteld, en meer
  (door Kitty & Mirjam)

  Hoe zit het eigenlijk met de ethiek bij werken met het huidige systeem? In complexe systemen is het geluk van de een, soms de pijn van de ander. Als begeleider heb je oog voor alle perspectieven. Dit vraagt kennis en systeembewustzijn. Beiden komen uitgebreid aan bod in dit blok.

  Verdieping  6: 1 op 1 de verdieping!

  De kracht van 1-op-1 opstellingen. Voor veel opstellers is het 1 op 1 werk een significant onderdeel van hun werk. Het kunnen toepassen afhankelijke van de casus van verschillende technieken is helpend om te verdiepen, te binden, te boeien en te helen. 

  Website verdieping 1 3

  Rotatie, tijdvakken, nine-grid : de kracht van individuele opstellingen
  (door Mirjam & Sylvia

   Werkvormen die we behandelen zijn oa de relatie opstelling, Nine-grid opstelling, rotatie opstelling, opstellingen met een tijdslijn of tijdsvak. Tot slot is in dit laatste blok ook de afronding van de opleiding door presentatie van eigen werk.

  Polyvagaal opstellingsmodel

  Het polyvagaal opstellingsmodel is ondersteunend bij het begrijpen en doorvoelen van de polyvagaal theorie. Het wordt gebruikt in de Masterclass IoPT en de verdiepingsopleiding Systemisch werken. Het model is ontwikkeld door Fanny Kok.  Het model wordt gemaakt in de sociale werkplaats Land in Zicht in Amersfoort. 

  Het model is behulpzaam voor elke coach of begeleider die trauma opstellingen begeleid of werkt als trauma therapeut. De visualisatie van de triggers in het model en de regulatie treden, uitgebeeld als de trappetjes,  zijn helpend om jouw client diepgaande inzichten te geven rondom de werking van het zenuwstelsel, afsplitsing van innerlijke delen, zelf- en co-regulatie, overlevingsmechanismen en het gezonde volwassen deel.  Het model kan inzicht en helderheid brengen over relatiedynamieken.

  Agenda

  Verdiepingsopleiding Systemisch Werken 2024/2025

  Start 22 november 2024

  6 blokken van 2 dagen

  Eindelijk de verdiepende opleiding Systemisch werken is er! We zien een toenemende complexiteit en varieteit in de vraagstukken die in het Systemisch Werken voorbij komen. Het vraagt om gedegen en doorvoelde interventies  van jou als  begeleider. In onze opleiding krijg je op relevante thema’s verdiepende kennis, vaardigheden en interventies aangeboden.  Samen met medeopstellers leren en reflecteren.  

  © Welopstellingen 2024

  Aanmelden voor nieuwsbrief
  Contact

  Welopstellingen
  Stovestraat 25
  3811 KA Amersfoort

  T 085 06 03 160

  info@welopstellingen.nl
  www.welopstellingen.nl