Samengestelde gezinnen

Meer balans in het samengestelde systeem

Deze themadag is voor iedereen betrokken bij samengestelde gezinnen (ouders, stiefouders, mediators, coaches, gezinshulpverleners, etc) én voor opstellers die hun kennis willen verdiepen. Er is plaats voor 3 grote opstellingen. 

Samengestelde gezinnen
Ontstaan uit de liefde tussen de nieuwe partners. Met enthousiasme en het vertrouwen dat het helemaal goed komt. Toch blijkt het in de praktijk vaak niet mee te vallen. Hoe hard iedereen ook zijn best doet, het lijkt soms wel of er op de onderlaag altijd een conflict ligt. Herken je dit in je eigen situatie? Heb jij het verlangen om dit beter te begrijpen?

Breng je samengestelde gezin meer in balans
Ieder samengesteld gezin is anders. In een opstelling (maximaal twee) gaan we onderzoeken wat er specifiek in jouw gezin nodig is. Wil jij jouw samengestelde gezin weer in balans brengen, geef dit dan aan bij je inschrijving.  Als je een opstelling wilt doen, is het helpend als jij en je partner samen komen. Het blijkt altijd lastig om thuis uit te leggen wat er nu eigenlijk gebeurd is.

Doorgronden
We kijken vanuit systemisch perspectief naar samengestelde gezinnen:

  • Welke dynamieken zijn er aan het werk?
  • Wie horen er eigenlijk allemaal bij?
  • En wie neemt welke plek in?
  • Als je kunt herkennen wat er speelt op de onderlaag, krijg je de mogelijkheid een verandering in gang te zetten. Als je kunt 'erkennen' wat er speelt, geeft dat bevrijding. Vooral bij de kinderen.

Helende bewegingen
We bespreken de systemische wetmatigheden, toegespitst op samengestelde gezinnen. Je leert de belangrijkste verstrikkingen herkennen en welke helende bewegingen er mogelijk zijn. Theorie wordt afgewisseld met oefeningen en opstellingen.

Zelf ervaren
Als deelnemer kun je worden gevraagd om te representeren in deze opstellingen. Het zelf ervaren van de dynamiek in een opstelling is een waardevolle aanvulling op de theorie. Door op de plek van de ander te staan, ga je voelen hoe het is om vanuit die positie te kijken. Dat geeft vaak ook verrassende inzichten over jouw eigen systeem. Ook als toeschouwer zul je ervaren wat er gebeurt op de systemische onderlaag.

Tijd

1 dag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Trainer

Kitty Talsma en assistenten

Deelnemers

Maximaal 16

Locatie

Welopstellingen
Muurhuizen 42
Amersfoort

Kosten

Deelnemer € 95,-
Deelnemer met opstelling  € 160,-, 

Podcast met Kitty: Samengestelde gezinnen/systemen

Een podcast over Samengestelde gezinnen. Kitty washiervoor uitgenodigd door Jessica Kwekkeboom en Saskia Hielkema van 'Een opstelling wijzer'. Zij maken een serie podcasts over opstellingen en systemisch werken om kennis te verspreiden en te laten zien hoe toepasbaar deze manier van kijken is.

Ze hadden een mooi gesprek. Kitty: 'Al viel het nog niet mee om zonder handen en tekeningen uit te leggen hoe complex zo'n samengesteld systeem is. Opvallend was, dat er iedere keer ruis op de lijn kwam, als ik over de plek van de stiefverzorg(st)er begon: een brommer die voorbij scheurde, een afvoer die begon te borrelen of een hond die blafte onder het raam. Toeval? Wat denk jij?' 

Agenda

Samengestelde gezinnen

10 juni 2023

1 dag van 10:00 - 17:00 uur

Samengestelde gezinnen: ontstaan uit de liefde tussen de nieuwe partners. Met enthousiasme en het vertrouwen dat het helemaal goed komt. Toch blijkt het in de praktijk vaak niet mee te vallen. Hoe hard iedereen ook zijn best doet, het lijkt soms wel of er op de onderlaag altijd een conflict ligt. Herken je dit in je eigen situatie? Heb jij het verlangen om dit beter te begrijpen?

Aanmelden voor:

Voor wie?

Die themadag Samengestelde gezinnen van jou; voor wie is die nu eigenlijk? Is die voor ouders en stiefouders? Of is die voor coaches en opstellers?” Deze vraag kreeg ik van de week. Het antwoord is: Allebei! De dag is voor iedereen die met samengestelde gezinnen te maken heeft: ervaringsdeskundigen en professionals.“Moet je je doelgroepen niet scheiden?”, was haar vervolgvraag. Ik moest daar even over nadenken. Marketing technisch zou dat misschien wel handig zijn. Maar ik geloof er juist in dat er zoveel meer te leren valt als je met iedereen door elkaar werkt. De theorie, waar de dag mee begint, is niet voorbehouden aan de professionals. Juist ook de (stief)ouders hebben baat bij weten hoe het systemisch zit. 

De ordening die interessant is voor de opstellers, kan ook gebruikt worden als tafelschikking binnen het samengestelde gezin. Het systeembewustzijn is belangrijk voor iedereen die met samengestelde gezinnen te maken heeft. En in de wisselwerking ontstaan vragen vanuit verschillende invalshoeken.Na de theorie gaan we opstellen. Deelnemers brengen hun situatie in. En ook hier valt zoveel te leren. Wat we in theorie hebben besproken, laat zich hier zien in de praktijk. Als representant kun je aan den lijve ervaren hoe het is op een bepaalde plek in het samengestelde systeem. Als opsteller kun je de kunst afkijken. En ieder samengesteld gezin heeft weer zijn eigen dynamiek. Iedere opstelling is anders. Iedereen leert van elkaars ervaring. Daarom dus geen gescheiden doelgroepen, maar één dag voor iedereen!

Kitty

Ervaringen deelnemers

Ik ben een kind van gescheiden ouders. En na de workshop en podcastopname weet ik, dat ik een kind ben wat onderdeel is geweest van samengestelde systemen. En dat mijn kerngezin er eerst was en er altijd zal zijn. Dat zijn mijn vader, moeder, broertje en zusje, ook al was de liefdesrelatie tussen mijn ouders voorbij en woonden we niet meer bij elkaar. Dat is voor mij zo’n eye opener...

Saskia

© Welopstellingen 2023

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3816 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl