Welopstellingen

Bijscholing systemisch begeleiden in het onderwijs

Het onderwijs is een dynamisch werkveld. Dagelijks komen er vele leerlingen, ouders, leerkrachten, onderwijsassistenten, leidinggevenden en ondersteunende medewerkers op de vele scholen bij elkaar en wordt er met elkaar samen gewerkt. Dat dit niet altijd soepel verloopt is niets nieuws. 
We zien dat systemische interventies in het onderwijs steeds vaker ingezet worden om opheldering te krijgen over wat er precies speelt in een klas of team. Er is vraag naar en er is noodzaak om in het onderwijs meer systemisch bewustzijn te creëren. Met een opstelling wordt in een klas of team de onderlaag gauw zichtbaar, waardoor er direct mogelijke interventies helder kunnen worden.

Wanneer het je als begeleider lukt om echt naast de professional te staan, elkaar te versterken, echt te luisteren en de waarheid van het moment aan te nemen kan er verzachting en een waardevolle samenwerking ontstaan.

Wat we vinden van onszelf, van een leerling, een ouder, een collega heeft echter grote invloed op de kwaliteit van de relaties die we aangaan. 

In tijden van lerarentekorten, hoge werkdruk, druk van buitenaf is het van groot belang dat het onderwijssysteem zo gezond mogelijk is. Het systemische perspectief is daar helpend en ondersteunend bij.

Waarom is bijscholing zinvol?
Het onderwijs is wel een ander domein dan familie- of organisatiesatieopstellingen. Daarom is er een bijscholing ontwikkeld specifiek gericht op het onderwijs.  

De inhoud
Tijdens de driedaagse bijscholing  Systemisch begeleiden in het onderwijs leer je hoe je als begeleider systemische werkvormen kunt inzetten en onderzoek je jouw houding als begeleider in het onderwijs-domein. Tussentijds voer je waar mogelijk praktijkopdrachten uit, waarop we ook reflecteren tijdens de bijeenkomsten.

Op dag 1 staat jouw eigen begeleiderschap, jouw visie daarop en jouw kijk op het onderwijs centraal. We staan stil bij de wetmatigheden van het systemisch werken en maken een inhoudelijke vertaling naar het onderwijs. We zoomen in op hoe een begeleidingstraject eruit kan zien, verborgen contracten, hoe je kunt observeren in een klas en wat dit van jou vraagt als begeleider. 

Op dag 2 oefenen we met verschillende systemische werkvormen die je in klassen en teams kunt inzetten om onderliggende dynamieken zichtbaar te maken. Ook deze dag staan we stil bij wat dit van je vraagt als begeleider en is er ruimte voor het inbrengen van casussen en ervaringen uit de eigen praktijk. 

Op dag 3 reflecteren we op praktijkervaringen en verdiepen we onze kennis van onze rol als begeleider. We breiden onze toolbox met systemische werkvormen en kennis nog verder uit.

Na afloop van de bijscholing:

 • Heb je een vergroot bewustzijn op wie jij bent als begeleider in het onderwijs
 • Kan je systemische werkvormen inzetten tijdens begeleidingstrajecten in een klas of team
 • Heb je kennis van de wetmatigheden en kun je verstrikkingen herkennen in de onderwijscontext
 • Heb je kennis van verborgen contracten en hoe die een begeleidingstraject in de weg kunnen zitten

Voor wie?
Deze verdiepende module is ontwikkeld voor professionals met een kennis op het gebied van systemisch werken en/of coaching. Deze opleiding is een thematische verdiepingslag op jouw systemische kennis en vaardigheden met het opstellingswerk in het onderwijs domein. Met name het basisonderwijs. 

Gratis Onderwijsopstelingen set
In de prijs inbegrepen zit een volledige onderwijsopstellingen set. Deze bestaat uit:

 • Het onderwijsveld van 50x70
 • Voldoende poppetjes voor alle leerlingen en docenten
 • Huisjes
 • 3 kleuren schijven
 • Emotiefiches
 • Naamstickertjes
 • Een opbergtasje 

Tijd

10.00 uur - 17.00 uur

Trainer

Maartje de Wit

Deelnemers

12

Locatie

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 JE Amersfoort

Kosten

€ 695,-- incl gratis onderwijsopstellingenset

Basisset onderwijsopstellingen

Alles wat je nodig hebt om onderwijsopstellingen te faciliteren. De set is merkloos en daarmee inzetbaar  voor iedereen die met onderwijs opstellingen wil werken. Bij deze training ontvang je gratis de set erbij!
De set bestaat uit: een onderwijsveld van 50 bij 70 cm, 40 leerlingen poppetjes, 4 volwassenen poppetjes, 20 huisjes, voldoende naamsticker vellen, houten stoplicht fiches, 2 vrije elementen, 35 emotiefiches boos, 35 emotiefiches verdrietig, 35 emotiefiches blij, 35 emotiefiches bang,  opbergzakjes en een koker voor het onderwijs veld. 

Agenda

Bijscholing systemisch begeleiden in het onderwijs

Start 23 september 2024

3 dagen van 10.00- 17.00 uur ( 23-9 / 14-10 en 18-11)

We zien dat systemische interventies in het onderwijs steeds vaker de ruimte krijgen. Er is vraag naar en er is noodzaak om in het onderwijs meer systemisch bewustzijn te creëren.  Deze bijscholing richt zich op het verstevigen van jouw begeleiderschap en vult jouw rugzak met opstellingsvormen en een bredere systemische blik. Voor mensen met ervaring met coaching in het onderwijs/een afgeronde opleiding op het gebied van coaching en/of systemisch werken.

Maartje de Wit

 Deze bijscholing wordt verzorgd door Maartje de Wit. Zij heeft 20 jaar ervaring in het basisonderwijs als leerkracht, leidinggevende en coach. Zij verzorgt tevens de dag Systemische kijk op onderwijs, organiseert de avond Onderwijsopstellingen en is beschikbaar voor 1 op 1 coaching bij onderwijsvraagstukken. Ze heeft bij Welopstellingen de opleiding systemisch werken gevolgd en heeft bijscholingen gevolgd op het gebied van onderwijs, organisatie, pedagogiek en groepsdynamiek. Ze verzorgt trainingen op het gebied van pedagogiek, groepsdynamiek, klassenmanagement en systemisch werken. Als coach begeleidt zij startende en ervaren leerkrachten. Met behulp van opstellingen en een systemische bril helpt zij leerkrachten en groepen om verstrikkingen zichtbaar te maken en de balans te herstellen.

Ervaringen

Maartje heeft 3 hele waardevolle dagen neergezet, zowel voor mij persoonlijk als trainer in het onderwijs. Ik was al wel bekend met systemisch werken, maar had hier (nog) geen opleiding voor gevolgd. De voorkennis die ik had was wel heel fijn, maar Maartje stemt heel erg goed af op de behoefte van alle individuen in de groep. Ze ziet en hoort al haar deelnemers! Alles mocht er zijn, maar het proces en de inhoud werd wel bewaakt en dat gebeurde allemaal op een hele prettige manier.

Maartje is zeer kundig, warm en kan alles zo overbrengen dat je het liefst morgen wil beginnen binnen een school. Deze 3 dagen hebben mij het laatste zetje gegeven op de opleiding ‘Systemisch werken’ te gaan volgen binnen Welopstellingen, een fijne plek met hele goede energie!

Anneloes Bouman

Vandaag had ik de laatste cursusdag van de 3-daagse “systemisch werken in het onderwijs” bij Welopstellingen . Wat een reis was dit! Ik keer terug met reflectie, persoonlijke lessen maar ook met nieuwe werkvormen en een nieuwe ‘systemische bril’. Wat ben ik geïnspireerd om het systemisch werken meer in het onderwijs te brengen! Ik voel een missie. En: oef, wat vraagt dit een bereidheid van ons volwassenen om aan onszelf te werken en open te blijven staan voor wat er werkelijk gebeurd in interactie met kinderen/anderen. Om volledig aanwezig te leren zijn met alles wat in het NU aanwezig én nodig is, om het onzichtbare zichtbaar te maken: het onuitgesprokene, uitgesproken.Leren delen wat er gevoeld wordt, leren zijn met wat is. Die blijft terugkomen. Dank Maartje de Wit voor deze inspirerende tocht!

Lise Robberegt

'Maartje heeft een ongelooflijk sterk en zuiver intuïtief kompas: ze voélt wat er gaande is en gaat daarop af. Hierdoor kom je meteen in een heel andere laag terecht die voorbij alle woorden gaat.

Frederique Demeijer

“Samenwerken met Maartje staat bij mij voor: helder in de uitleg, ze gaat verder dan het oog ziet, zeer intuïtief en een combi van lekker nuchter en licht.

Veronika Nab

© Welopstellingen 2024

Disclaimer
Privacy statement 
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure

Webdesign/webdevelopment:
Birdhouse Solutions

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl