Welopstellingen
Bestand 21 11 2023 10 54 13

Een wereld

23 september 2024

Verslag van een maatschappelijke opstelling op Werelddovendag 2023

Op Wereld Dovendag 2023 op 23 september in de Verkadefabriek in Den Bosch hebben we met een grote groep mensen ‘met elkaar’ een maatschappelijke opstelling gedaan. Maatschappelijke opstellingen zijn nooit bedoeld om iets op te lossen, maar om op een andere manier inzichten, ideeën, aanknopingspunten te vinden die misschien eerder nog niet of minder duidelijk waren.

De vraag waar we mee aan de slag zijn gegaan ging over wat nodig is om meer 1 wereld te ervaren.  Er waren representanten in het veld voor de dovenwereld, de slechthorenden- en de horende wereld. De slechthorenden wereld ging precies tussen de horende en dovenwereld in staan en gaf aan dat het daar wat ‘gestrest’ aanvoelde. Misschien herkennen slechthorenden dit gevoel? Het was helpend om meer afstand te nemen en er tussen uit weg te gaan, anders gezegd een eigen plek in te nemen. Overige elementen in het veld waren; acceptatie, kennisdelen, de blokkade, een hulpbron, respect en compassie. Het allerbelangrijkste inzicht was dat er volledige acceptatie van allemaal nodig is van ‘de blokkade’.  Deze stond in eerste instantie heel ver weg van iedereen, maar wilde heel graag gezien worden.

Het was even heel spannend toen de horende wereld een ‘bondje’ probeerde te maken met de blokkade. Dat voelde voor de blokkade echt niet goed, het ging er juist om het feit dat er de blokkade is er mocht zijn en juist niet weg hoeft of opgelost hoeft te worden: het is! De hulpbron die in het veld kwam, liet zich zien als ‘vragen stellen’. Vragen stellen aan elkaar lijkt helpend voor iedereen.

 Met de komst van respect en compassie kon duidelijk worden dat dit allemaal nodig is om meer ‘1 wereld’ te gaan ervaren. Compassie liet weten dat het nog een beetje zoeken is.  En ook dat is precies zoals het is! Het is vooral steeds heel bevrijdend als precies gezegd en gedeeld wordt hoe het daadwerkelijk is. Ieder vanaf zijn eigen plek. Dan kan er meer eenheid gevoeld worden.

Een mooie quote van de representant van acceptatie: ‘ik zie vooral mensen’.

Met liefde, Mirjam 

© Welopstellingen 2024

Disclaimer
Privacy statement 
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure

Webdesign/webdevelopment:
Birdhouse Solutions

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl