Welopstellingen

Geweten - Nieuwsbrief Februari

8 februari 2022

Er wordt vaak gedacht dat ons geweten een zuiver, objectief oriëntatiepunt is, maar als we het geweten nauwkeurig observeren blijkt dat lang niet altijd het geval te zijn. 

Er wordt vaak gedacht dat ons geweten een zuiver, objectief oriëntatiepunt is, maar als we het geweten nauwkeurig observeren blijkt dat lang niet altijd het geval te zijn. 

Wanneer je opgevoed bent met bijvoorbeeld normen en waarden volgens een bepaalde geloofsovertuiging, voel je je over het algemeen onschuldig als je je aan die normen en waarden houdt, en schuldig als je dat niet doet. 
Grensoverschrijdend gedrag is in sommige (bedrijfs)- culturen een soort van normaal. Je kunt je dan ook onschuldig voelen terwijl je wel iemand schade berokkent. 

Het geweten hoeft niet te maken te hebben met werkelijk goed of fout. Elke (bedrijfs-)cultuur en elke groep waartoe je behoort heeft ongeschreven normen en waarden waar je aan denkt te moeten voldoen om erbij te horen.Je er tegen verzetten laat ook zien hoe sterk dit principe werkt, dat geeft over het algemeen spanning en angst. Je kunt je dus onschuldig voelen terwijl je toch iemand schade berokkent. 

Omgekeerd kun je je ook om een goede daad schuldig voelen, als die afwijkt van wat de familie of de groep waartoe je behoort, van je verwacht.Er is nog een dieper weten een dieper geweten die wel zuiver is, maar deze kan zich dus laten verdoezelen door de normen en waarde van de groep waartoe je behoort. 

Belangrijk om bewust te worden en verbinding te maken met deze diepere bron van weten. 

Met Liefde, Evelien, Mirjam, Kitty & Joost

Als je onze nieuwsbrief ook voortaan wilt ontvangen, schrijf je dan in door op deze website jouw gegevens in te voeren. Zie onderaan deze pagina.

Nieuwsbrief van februari lezen: klik hier.

© Welopstellingen 2024

Disclaimer
Privacy statement 
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure

Webdesign/webdevelopment:
Birdhouse Solutions

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl