Welopstellingen

Brillantine

Mijn vader deed vroeger altijd Brillantine in zijn haar. Het zat in een flesje; een gele vloeistof met een laagje groen er bovenop. Als kind kon ik er uren mee spelen; Als je het schudde vermengden de kleuren en dan vormden zich al snel weer groene druppeltjes, die samenplakten tot balletjes en even later was het weer een gele vloeistof met een groen laagje.

Zo is het ook met samengestelde gezinnen.Als de nieuwe partners bij elkaar gaan wonen, groen en geel in één flesje, is er vaak een verlangen om weer een gewoon gezin te worden. Samen, met z’n allen, gezellig. En dus wordt er geschud aan het flesje. Geel en groen door elkaar gehusseld in de hoop dat het mengen zal. En als dan toch de verschillen in beide systemen weer boven komen en de groene belletjes zich scheiden van de gele massa, is er vaak teleurstelling. Je doet immers zo je best.

Een samengesteld gezin is geen gewoon gezin. Er is altijd een breuk aan vooraf gegaan. De kinderen hebben al twee ouders. Die plek kan de nieuwe partner niet innemen. Bovendien zijn in ieder gezin gewoontes ontstaan, waar je vaak niet eens bewust van bent. Totdat je gaat samenleven met mensen uit een gezin, die hele andere gewoontes hebben ontwikkeld. Wat vanzelfsprekend is bij de een, kan vreemd zijn voor de ander.Je kunt nog zo je best doen om er een homogeen geheel van te maken, maar het blijven twee verschillende (gebroken) gezinnen. Dat wil gelukkig niet zeggen dat het geen liefdevol en aangenaam systeem kan zijn.

Je zit samen in een flesje en net als bij Brillantine heb je beide componenten nodig om er een succes van te maken.Het samengestelde systeem is niet één groot gezin. Het kan lastig zijn om het ideale plaatje los te laten. Toch kan het echt aannemen hiervan kan veel opleveren.

Je kunt stoppen met schudden en dat scheelt een hoop energie! Het systeem kan tot rust komen. Iedereen in het systeem kan weer zijn eigen plek vinden. Groen bij groen, geel bij geel, samen in één flesje. En dan kunnen beiden, net als in Brillantine, samenwerken om te doen waar ze goed in zijn: To make it shine!

Met liefde Kitty

© Welopstellingen 2024

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Stovestraat 25
3811 KA Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl