Welopstellingen

Moederdag

Samengestelde gezinnen en Moederdag 
De volgende partner van vader kan nooit de moeder vervangen.' Als ik dat zeg tegen stellen met een samengesteld systeem, dan knikken ze altijd heftig ja. “Dat begrijpen wij ook wel”. Toch blijken er vaak onbewust verlangens of ideeën te zijn, die verwarring veroorzaken over de moeder-positie. 

Moederdag kan dit soms pijnlijk zichtbaar maken. Zelfs als je het commerciële nonsens vindt, kun je er niet om heen; overal zijn beelden van gelukkige, harmonieuze gezinnen. Maar aan ieder samengesteld gezin gaat een breuk vooraf. Het kerngezin met de biologische ouders en kinderen is niet (meer) samen. Dat perfecte plaatje is doormidden gescheurd. Als je dan toch weer verliefd wordt en na een tijd gaat samenwonen, kan er (onbewust) een verlangen ontstaan naar weer zo’n gezin. Met een happy couple en blije kinderen. En in dat plaatje schuift er iets t.o.v. de moeder-rol. Termen als stief- moeder en stief-gezin versterken dit. 

Een samengesteld systeem kan echter nooit een kerngezin worden. Het bestaat uit twee verschillende systemen. Als je doet of het stiefsysteem een kerngezin is, dan is de kans groot dat er gedoe ontstaat bij de kinderen. Kinderen zijn namelijk altijd loyaal naar hun kerngezin.

Terug naar moederdag. Is een leuke moederdag dan niet mogelijk in een samengesteld systeem? Natuurlijk wel! Door je bewust te zijn van je verwachtingen en ook van de pijn die mogelijk geraakt wordt, kun je gepaster reageren. Bijvoorbeeld als je je drie slagen in de rondte werkt om het zijn kinderen naar de zin te maken. Dat je dan op moederdag toch onbewust verwacht dat zij moederdag-dingen voor jou zullen doen. En dat je dan stiekem teleurgesteld bent dat de zelfgemaakte knutsels niet voor jou zijn, maar voor hun moeder. Misschien trek je je dan terug. Maar als je ten volle beseft dat zij bij Moederdag gewoonweg aan hun moeder denken, dan kun je misschien zien dat het niet over jou gaat en helemaal ‘aanwezig’ blijven. 
Of bijvoorbeeld als een van jouw kinderen niet wil komen voor het ontbijt. 

Als jij geraakt wordt omdat jij een beeld had van een gezellig samenzijn, dan raak je misschien geïrriteerd. Maar als jij beseft dat voor hem wakker worden op moederdag, in het huis van zijn vader en stief, een pijnlijke bevestiging is van de scheiding, dan zeg je misschien met een knipoog: moederdag-ontbijt zonder je moeder, ik snap best dat je daar je bed niet voor uit wilt komen.

Misschien kunnen jullie het deze week samen bespreken. Om verwachtingen helder te krijgen. Van elkaar èn van de kinderen. Die kunnen er vaak verrassend goede ideeën over hebben!

Liefs Kitty

© Welopstellingen 2024

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Stovestraat 25
3811 KA Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl