Welopstellingen
Agenda onderwijs opstelling 1

Onderonsje

‘We zijn diep in gesprek. Over buitensluiten, schelden, pesten en over wat we hiervan vinden, wat we erbij voelen. Dit alles speelt al langer in de groep, iedereen weet het, het lukt nog niet om het te veranderen.

Terwijl ik door de klas loop komt een van de leerlingen dicht bij me staan. Hij gebaart dat ik even naar hem toe moet bukken. Dan fluistert hij in mijn oor; ‘Juf, ik word er heel verdrietig van om hierover te praten, maar het is wel heel fijn dat we het doen’. Ik kijk hem aan en er biggelt een traan over zijn wang naar beneden. Open en vol vertrouwen is zijn blik.’

 

Op dit soort momenten heb ik zo ontzaglijk veel respect voor kinderen. Voor hoe open ze zijn, hoe eerlijk, hoe ze head-first een gesprek in duiken en zichzelf vrij durven laten zien. Voor hoe ze met elkaar meeleven, de milde koppies in afwachting van wat er gezegd gaat worden. De wil om het goed te doen, elkaar te begrijpen. En degenen die het spannend of moeilijk vinden, worden vaak aangestoken door degenen die het wel durven, komen langzaam los, mogen op hun eigen tempo ook steeds meer van zichzelf laten zien. In de vrije ruimte zonder goed en fout, zonder het noemen van namen, zonder dat de schuldvraag van belang is. Gewoon delen, zijn met elkaar en voelen wat er is.

Op zo’n moment de bevestiging te krijgen van een leerling is goud voor mij, het begeleiden van dit soort processen is zulk waardevol en dankbaar werk!

Met liefde, Maartje

© Welopstellingen 2024

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Stovestraat 25
3811 KA Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl