Welopstellingen
Rollen onderwijs

Rollen

Rollen

Alle leerlingen zoeken weer hun plek. Ik kijk ze aan en zie dat  A. huilt. Mijn ogen vinden die van haar en ze zegt; ‘Ik denk dat het een beetje overdreven overkomt, maar ik voelde me net best wel buitengesloten, ik weet dat ik hier heel gevoelig op reageer…’. Het wordt stil in de klas. 

We hebben vandaag met elkaar gesproken over de verschillende rollen die er zijn in elke groep en verkend welk gedrag er bij die rollen hoort. Vervolgens mochten de leerlingen bij een rol gaan staan en met elkaar uitwisselen welk gedrag zij laten zien als ze die rol op zich nemen. Sommige leerlingen wisten niet goed welke rol ze weleens op zich nemen. Anderen vonden het lastig om te benoemen welk gedrag ze dan inzetten. En weer anderen vonden het dus lastig om aansluiting te vinden en samen uit te wisselen.

Er gaat een vinger omhoog. ‘Ik denk dat ze het wel goed voelt, want wij hadden wel gezegd dat ze met ons mocht overleggen, maar eigenlijk wilde we het niet. Dus we hebben ook niet echt ons best gedaan om naar haar te luisteren.’ Ook bij K. beginnen de tranen te stromen. 

‘Ik vind dat eigenlijk fijn om te horen, want nu weet ik dat mijn gevoel klopt! Ik wil dan de volgende keer liever dat je dat eerlijk tegen me zegt, dat kan ik wel aan, dat heb ik liever dan dat je niet eerlijk tegen me bent.’ Terwijl A. praat, drogen haar tranen op en komt er een krachtige, levendige leerling tevoorschijn. K. knikt en zegt dat de volgende keer te willen doen. 

‘Wat ontzettend knap dat jullie dit zo mooi kunnen verwoorden en zo eerlijk naar jezelf en elkaar durven zijn. Is dit voor jullie voldoende of is het fijn om er straks samen nog over in gesprek te gaan?’ Beiden schudden van nee. ‘Voor mij voelt het goed zo juf.’ Zegt A.

Zijn met wat er is. Wat kunnen kinderen daar toch goed en eerlijk in zijn. Geraakt en ontroerd na zo’n mooi momentje. Zo kort, maar zo betekenisvol. Niet alleen voor de leerlingen die het betreft, maar ook voor de klas als geheel. In deze klas, mag je kwetsbaar en eerlijk zijn. En dat is niet altijd zo geweest. Voor mij als begeleider prachtig om te zien hoe deze groep gegroeid is en nog altijd groeit. 
Prachtig werk!!

Met liefde, Maartje

© Welopstellingen 2024

Disclaimer
Privacy statement 
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure

Webdesign/webdevelopment:
Birdhouse Solutions

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl