Welopstellingen

Samengesteld op vakantie

Ze kwamen bij mij voor een opstelling over hun samengestelde gezin. Ze zouden op vakantie samen met zijn twee kinderen en zij zag er als een berg tegenop. Letterlijk. Ze gingen naar Oostenrijk om te wandelen de Alpen. “Het lijkt wel of het nooit genoeg is, wat ik ook doe”, verzuchtte ze. “Ik doe zo mijn best, maar zijn jongens blijven afstandelijk en de oudste kan zelfs ronduit hatelijk doen”. Ik vroeg hoe dat voor hem was. Hij vond het vooral moeilijk om te zien dat zij er zo’n last van had en had het idee dat hij er niet zoveel aan kon doen.

In de opstelling die volgde werd precies deze dynamiek zichtbaar. Toen vroeg ik hem om een tegel voor zijn ex/de moeder van de kinderen neer te leggen. Ik vroeg mijn cliënte wat ze van haar vond. “ Zij doet altijd heel afstandelijk en ik vind haar heel intimiderend. Zij is mooi en sportief en een supermoeder en ik heb altijd het gevoel dat het nooit goed genoeg is wat ik doe”. “Was dat niet ook je vraag?”, zei ik.

Ze keek me aan en ineens besefte ze dat ze altijd haar best deed om ook een perfecte moeder te zijn. “En dan is het natuurlijk nooit goed genoeg, want ik ben niet hun moeder. Dat kan ook helemaal niet”. Er rolde een traan over haar wangen. Ik ben zelfs aan het trainen zodat ik, net als zij, moeiteloos de berg op kan. En ik weet niet eens of ik wel zoveel wil wandelen. Ik wil ook wel eens in de zon liggen en lezenHij schrok en zei: “Ik zie nu dat ik dat eigenlijk ook van je verwachtte, dat jij gewoon net als zij was in ons gezin. Ik heb jouw gewoon in haar plaats gezet. Oh, dat spijt me!Kijk maar eens naar je ex-vrouw. Kun je zeggen: Jij was mijn eerste grote liefde en je bent en blijft de moeder van onze kinderen.En naar je huidige lief: Jij bent mijn tweede liefde. Jij bent niet de moeder van mijn kinderen. Dankjewel dat je zo goed voor ze wilt zorgen.

De tranen liepen inmiddels over beider wangen.In de opstelling kwam er ontspanning. De moeder kon een stapje opzij en de jongens wilden eigenlijk wel wat dichterbij. Als je niet mijn moeder probeert te zijn, vind ik je misschien best wel leuk, zei de oudste.

Gister kreeg ik een appje. Ze hadden een heerlijke vakantie gehad. Hij had een paar dagen alleen met de jongens geklommen en zij had twee boeken uitgelezen!

Met liefde Kitty

© Welopstellingen 2024

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Stovestraat 25
3811 KA Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl