Welopstellingen

Verdiepen

Als opsteller weet je vaak niet van te voren waar de vraag van je client over gaat. En zelfs als je dat wel weet, weet je niet van te voren wat de opstelling gaat tonen. Je kunt dat niet voorbereiden. Je volgt wat er komt en handelt in het moment. Met de kennis uit je basisopleiding systemisch werk en een openstaan voor het wetende veld kom je meestal een heel eind. Maar soms kom je in een opstelling dingen tegen waar je niet goed raad mee weet. Soms mis je simpelweg de techniek; welke interventies je kunt doen als opsteller. Soms merk je dat je misschien zelf nog iets te doen hebt met het thema. Je voelt dat je begeleiding nog vrijer en nog dieper mag worden.

Ik had dat zelf bijvoorbeeld als er in een opstelling naar voren kwam dat iemand iets ergs had gedaan bij iemand anders. Dat beeld alleen al: dader en slachtoffer tegenover elkaar. En als dan de dader in de opstelling niet echt verantwoordelijkheid wilde nemen, dan wist ik soms ineens niet meer wat ik als begeleider kon doen. Ik kon me dan zo machteloos voelen. Daar was voor mìjdus werk aan de winkel!

Het gebeurt me af en toe nog steeds. Alleen kan ik het nu herkennen. Ik weet dat de machteloosheid die ik dan voel als begeleider, eigenlijk komt omdat ik me herken in de machteloosheid van het slachtoffer. Dat inzicht geeft me de mogelijkheid om weer oordeelloos waar te nemen wat er is. En in plaats van te bevriezen, kan ik aanwezig zijn bij de client. Machteloosheid mag er helemaal zijn. Daderschap ook. En dan ontvouwt zich vanzelf weer een volgende stap.

In onze verdiepingsopleiding ga je niet alleen je kennis vergroten, maar ook zelf onderzoeken wat er bij jou speelt in de grote thema’s: Geboorte, vroegkinderlijk trauma, dader-slachtofferschap, werk, gezin. Het is een kleine reis door het leven in 6 blokken, met als bestemming jouw ervaren begeleiderschap!

Met liefde, Kitty

© Welopstellingen 2024

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Stovestraat 25
3811 KA Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl