Welopstellingen
Wel op school

Volgend schooljaar

Gespannen zitten ze in de kring.

Deze groepen zijn nog nooit in deze samenstelling bij elkaar geweest. Van 4 groepen 4, worden 3 groepen 5 gevormd volgend schooljaar en dat betekent dat de leerlingen volgend jaar in een nieuwe samenstelling zullen starten.

Op deze school is er bewustzijn op, dat dit een proces is wat begeleiding verdient. Want voor alle leerlingen geldt, volgend jaar zitten ze in een nieuwe klas! Ook al kennen ze een deel van de andere kinderen al, misschien kennen ze de juf zelfs al, toch is elke groep 5 een nieuwe groep, een groep met losse individuen die samen nog een geheel moeten gaan vormen.
Hoe mooi is het dan als je gevraagd wordt om al voor de zomervakantie aandacht te besteden aan dit proces!

Dus zat ik, 3 keer, in de kring en ging ik in gesprek met de leerlingen over het jaar dat is geweest en het jaar dat gaat komen. We bespraken wat er fijn was in groep 4 en wat niet zo. We stonden stil bij de verschillen, ‘Wij deden altijd een polonaise als er iemand jarig was!’ en de overeenkomsten ‘Wij mochten ook zelf een plekje zoeken tijdens het stillezen’.

We hebben erkend dat het spannend is om nieuw in een klas te komen en besproken hoe we elkaar hierbij kunnen helpen. ‘Ik denk dat we moeten zorgen dat iedereen iemand heeft om mee te spelen in de pauze die dat wil.’

‘En wat willen jullie als nieuwe groep 5 nou graag allemaal meenemen naar volgend jaar?’ vroeg ik de groepen. Helder en vlot waren ze in het kiezen van alles wat zij belangrijk vinden om mee te nemen. Van leuke verjaardagen, tot nieuwe spelletjes tijdens de lessen door en leuke reken- en IPC lessen. Elke groep eindigde met twee posters. Eentje met dat wat ze liever achter zich laten in groep 4 en een poster met dat wat ze graag mee willen nemen naar groep 5.

Prachtig om de leerlingen op deze manier aan elkaar voor te stellen, ze te laten delen en ervaren waar het spannend is, ze te laten voelen dat ze niet alleen zijn en een eerste stap te zetten als nieuwe groep, met de neuzen dezelfde kant op.

En, en passant, geven we de leerlingen op deze manier een stem in de overdracht, want de posters moeten natuurlijk wel gepresenteerd worden aan de nieuwe leerkrachten!
Het is bijna vakantie, maar mocht je nog een momentje hebben met je klas, sta dan eens hierbij stil, het is de moeite waard!!

Met liefde, Maartje

© Welopstellingen 2024

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Stovestraat 25
3811 KA Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl