Zoom
Welopstellingen
Zoom installeren

Als je meedoet aan een van de online activeiten van Welopstellingen is het handig om op voorhand al de benodigde software te installeren. De installatie verloopt redelijk eenvoudig en snel en via onderstaande link kom je rechtstreeks op de download-pagina van Zoom. Zoom is beschikbaar voor zowel Windows en Apple systemen.

Download-pagina Zoom:  klik hier.

Zoom is in principe gratis, maar er zijn beperkingen wanneer je van de onbetaalde versie gebruikmaakt. Zo kun je bijvoorbeeld maar maximaal veertig minuten met elkaar in groepen vergaderen. Er is geen limiet op individuele sessies  met elkaar. Ook is het opslaan van je sessies en de controle van deelname niet mogelijk als je niet betaalt. Bij Welopstellingen hebben we betaalde accounts zodat we de sessies optimaal kunnen faciliteren. Een gratis account is voor de deelnemers altijd voldoende. 

Deelnemen aan een  zoom sessie
 • Open de Zoom app/programma en klik op :  Join a Meeting
 • Toets het Meeting-ID oftewel de Zoom ID code in (zonder spaties)
 • Klik op Join - het kan zijn dat je even moet wachten totdat de host je toelaat. 
 • Soms is het nodig nog een wachtwoord in te vullen. Vul dan het wachtwoord in dat je bij de uitnodiging gekregen hebt.

Welkom: Je bent nu een deelnemer aan de bijeenkomst!

Zoom gebruiken

Onderaan het venster van Zoom vind je een balk.

Als je je microfoon wil aan- of uitschakelen, klik allereerst op Mute. Als je niet zichtbaar wil zijn klik op Stop Video. Links onderaan zit een microfoon en camera icoontje. Er staat een streep door deze knoppen als je niet hoorbaar en/of zichtbaar bent. Wil je wel weer zichtbaar of hoorbaar zijn klik er opnieuw op. Met deze knoppen kun je ook je audio en video instellingen aanpassen, andere luidspreker, microfoon of webcam kiezen, indien gewenst.

Wil je de inhoud van je computerscherm aan de andere deelnemers laten zien, klik op Share Screen. (groene knop – midden onderaan) Hiermee kun je met de rest allerlei informatie delen, alleen jouw scherm is dan zichtbaar. (Doe dit niet wanneer er een zoom aan de gang is, dan kan niemand de spreker meer zien)

Wil je communiceren met tekst met alle deelnemers (everyone) of 1 persoon (selecteer een persoon), klik op Chat (midden onderaan) en typ je bericht; tekst verzenden met de Entertoets.

Rechts bovenaan kun je kiezen voor alleen de spreker in beeld (Speakerview) of iedereen in beeld via kleine schermpjes (Gallery). Het is voor de activitieten binnen Welopstellingen te adviseren om voor Gallery view te kiezen.

De communicatie beëindigen gaat met Leave Meeting.

Zoom tips
 •  Volg de sessie bij grote voorkeur op een computer of laptop. De telefoon, de iPad of Tablet zijn minder geschikt. Je kunt dan vaak niet alle deelnemers zien. 
 • Zorg voor een rustige ruimte zodat je de sessie ongestoord kunt volgen.
 • Als er veel zon of licht van achteren komt, kunnen we jouw gezicht niet goed zien. Kijk even of je voldoende licht in de ruimte hebt.
 • Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt door huisgenoten/huisdieren.
 • Zorg voor een goede internet/wifi verbinding.
 • Het is fijn als je op tijd inlogt bij ZOOM. Soms zit de techniek weleens tegen. 
 • Tijdens de bijeenkomst zetten we op  sommige momenten alle deelnemers op ‘mute’. Dat
  wil zeggen dat je microfoon dan uit staat. Dit geeft vaak een rustigere sfeer voor alle
  deelnemers tijdens de bijeenkomst. Je kunt dit ook zelf doen. Uiteraard kun je de microfoon
  weer aan zetten als je iets wilt zeggen.
Familie- of maatschappelijke opstellingen via Zoom 

Als de opstelling begint en je wordt gekozen als representant, verander dan je naam in datgene of diegene die je representeert. Dit doe je door op de drie puntjes te klikken in de rechterbovenkant van jouw foto en te kiezen voor 'rename'.   Na de opstelling doe je hetzelfde en vult weer je eigen naam in.

Als je niet in de opstelling staat kan het zijn dat de begeleider vraagt jouw camera en geluid uit te zetten. Je kunt gewoon de opstelling volgen, maar we hebben dan meer focus met elkaar op datgene wat de opstelling laat zien. Als er toch een impuls is van iemand die niet in de opstelling staat, kan de chat functie gebruikt worden.

Blokken verplaatsen of uit (laten) zetten

Als je met kleinere groepen werkt of specifieke opstellingsoefeningen wilt doen met maar enkele representanten. Kun je de blokken van de andere deelnemers verplaatsen of echt 'laten verdwijnen".  Het laten 'verdwijnen' van een blok in beeld (dit is dus nog rustiger in beeld dat de deelnemers vragen de camera uit te zetten), kun je (laten) doen door op de camera te gaan staan. Kies settings, dan video en kies de optie 'Hide non video participants'. 

Verplaatsen van blokken, bijvoorbeeld voor 'ordening' kun je doen door op een blok te gaan staan en te verslepen.

Hoe werkt een individuele opstelling online?

Het opstellingenwerk laat zien dat alles en iedereen met elkaar verbonden is en dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Het biedt de mogelijkheid om op een zeer effectieve wijze zaken aan het licht te brengen, oplossingen te vinden en te helen. Je kijkt als het ware onder het oppervlak om meer helderheid te krijgen. Als je opstellingen doet online zul je ervaren dat de verbinding met elkaar en het wetend veld er gewoon is. We starten altijd even met een meditatie om met elkaar te ‘landen’ in de sessie.

Het is fijn als je met een laptop werkt. Een mobiele telefoon of iPad werkt minder goed. Je hebt een gratis account van Zoom nodig om de sessie te  kunnen doen. Je ontvangt van ons de juiste inlog van de sessie. Je zet je beeld op ‘speakerview’ zodat je jouw begeleider goed ziet. Het is voor sommigen fijn om met oortjes of een koptelefoon te werken om geheel betrokken te zijn bij datgene wat zich toont. 

Het is bijzonder om keer op keer te ervaren hoe we online diepgaand kunnen werken met elkaar. En ja, het is anders dan een fysieke opstelling. Je zou kunnen zeggen dat persoonlijke voorkeur een rol speelt bij hoe je het ervaart. De beste manier om te ontdekken of jij met het online opstellen resoneert is om het te ervaren.

Online, samen zijn, delen spelen leren, verbonden in wat is, Fijn!'

© Welopstellingen 2024

Disclaimer
Privacy statement 
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure

Webdesign/webdevelopment:
Birdhouse Solutions

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Welopstellingen
Muurhuizen 42
3811 EJ Amersfoort

T 085 06 03 160

info@welopstellingen.nl
www.welopstellingen.nl